Symmetrisk Lupoid Onykodystrofi (SLO)

Fotograf: Linda Andersson
Artikeldatum: 2015-03-10

En av många sjukdomar hos hund är Symmetrisk Lupoid Onykodystrofi (SLO). Vad vi vet i dagsläget så är denna sjukdom inte särskilt vanlig hos rhodesian ridgeback, men det finns enstaka drabbade hundar inom rasen. SLO är en autoimmun sjukdom som leder till klokapselavlossning på alla klor, deformering av klorna och därmed svåra smärtor för hunden. I Svensk Veterinärtidning nummer 3/2015 publicerades en artikel om denna sjukdom, som du finner via länken nedan. Artikeln är publicerad i en branschtidning och därav förekommer en del fackspråk. För dig som önskar information om SLO ur ett djurägarperspektiv finns också den artikel som publicerades i vår medlemstidning Ridgeback-Nytt nummer 4/2010 att läsa nedan.

Artikel: Symmetrisk lupoid onykodystrofi hos hund – en litteraturstudie (Svensk Veterinärtidning 3/2015) Publiceras med tillstånd av Johan Beck Friis, chefredaktör Svensk Veterinärtidning.

Artikel: Symmetrisk lupoid onykodystrofi - en hundägares syn på sjukdomen (Ridgeback-Nytt 4/2010)

SRRS stävar efter en så hälsosam och frisk ras som möjligt och därför behöver vi din hjälp. Att rapportera in om din hund har drabbats av någon sjukdom ger oss kunskap om vilka sjukdomar som finns i vår ras och vilka som är vanligare än andra. Denna kunskap är mycket viktig för framtida avel för att på så sätt bibehålla en så sund och frisk ras som möjligt.

Har din hund drabbats av SLO eller annan allvarlig sjukdom så lämna gärna information om detta SRRS Avels- och uppfödarkommitté (auk1@srrs.org). Vi är självklart även intresserade av de hundar som inte finns med oss idag.

Svenska Kennelklubben

Agria Djurförsäkringar  Profine
Sponsor  VetZoo